Harta site | Contact
Stretchingul te ajuta sa scapi de stres

Copil sau adolescent

17 august 2009 by Diana Cicirean

Intre-copilarie-si-adolesceAdolescenta este perioada in care copii sunt in cautarea unei noi identitati, de a fi cineva, de a ocupa o anumita pozitie in contextul social. Transformarile ce se produc in intreaga structura a personalitatii adolescentului nu raman fara urmari sub aspecte foarte variate. Una dintre marile cautari de la varsta adolescentei este cea a unei noi identitati.

Maturizarea fiziologica, dezvoltarea capacitatii de cunoastere, aparitia unor dorinte si sentimente dau adolescentului impresia ca este o persoana noua. Pentru a se echilibra si a se descoperi pe el insusi, cauta noi identificari, noi modele de personalitate pe care sa le imite.

Prin aceasta raportare la alte modele, adolescentul ia progresiv cunostinta de ceea ce este. Constient de noile sale posibilitati, el respinge copilul care a fost si cauta sa arate acest lucru si anturajului in forme variate.

O redusa experienta sociala a acestora poate genera multe identificari cu modele neadecvate sau poate duce la faurirea de idealuri inaccesibile (si chiar identificarea cu false idealuri).

Primele modele de identificare a adolescentilor raman tot parintii, insa eroii literaturii beletristice exercita o puternica influenta in alegerea de modele si faurirea de idealuri, ca si biografiile oamenilor de seama. Aceste surse si modele nu se reflecta de la sine si pozitiv in obiective ale identificarii din cauza unor limite ca slaba capacitate de apreciere obiectiva a personalitatii si lipsa de experienta sociala.

Un proces al intelegerii de sine a adolescentului este dezvoltarea sinelui social, constientizarea ca sinele este strans legat de cei din jurul sau. Grupul prin cerintele pe care le formuleaza il ajuta pe adolescent sa-si constientizeze mai mult calitatile si, mai mult, sa si le demonstreze in activitatile comune.

In concluzie este foarte important sa-i lasam adolescentului libertatea de care are nevoie sa se dezvolte dar in acelasi timp sa-i si supraveghem atent fiecare pas pentru a-l putea indruma in cazul unei nereusite.

Un comentariu to “Copil sau adolescent”

  1. Ioana spune:

    Sunt mama unui baiat de 17 ani.Copilul meu este foarte rebel si nu stiu cum sa ma comport cu el incat sa nu distrug relatia dintre noi.Ma gandeam sa aplez la un medic specialist insa nu stiu ce influentra ar putea avea acest lucru asupra lui..

Comentează

Made by Valentin Bora and Matei Blaj