Harta site | Contact
Stretchingul te ajuta sa scapi de stres

De ce este Rh-ul important pentru bebe?

07 octombrie 2010 by Diana Cicirean

Oamenii poseda pe suprafata globulelor rosii diferite structuri numite antigene care determina atat grupele sanguine cat si Rh-ul persoanei respective.

Sunt patru grupe sanguine (A, B, AB si 0), iar fiecare grupa sanguina poate fi Rh pozitiv sau Rh negativ.

Rh-ul este determinat de o alta proteina, factorul Rh (D antigen). Daca acest factor este prezent pe suprafata eritrocitelor persoana respectiva este Rh pozitiv, daca nu persoana respectiva este Rh negativ.

Daca mama este Rh negativ si tatal este Rh pozitiv probabilitatea ca si copilul sa fie Rh pozitiv este 50%. Se dezvolta o incompatibilitate intre sangele mamei si sangele copilului. Asa cum in orice reactie imunologica, un antigen care nu este cunoscut de organismul gazda va determina dezvoltarea unor anticorpi care vor incerca eliminarea antigenului respectiv.

In cazul factorului Rh, sangele copilului fiind Rh pozitiv (deci poseda pe suprafata eritrocitelor factorul Rh), vine in contact cu sangele mamei (Rh negativ), deci se vor dezvolta anticorpi impotriva factorului Rh.

Incompatibilitatea Rh la prima sarcina nu este o problema, pentru ca, in mod normal, in viata intrauterina sangele fatului nu intra in circulatia sanguina materna. Totusi in timpul nasterii sangele mamei si sangele copilului se amesteca, in circulatia mamei se vor dezvolta anticorpii. 

Acesti anticorpi devin periculosi doar la sarcinile ulterioare. Traverseaza placenta intrind in circulatia fetala si vor distruge eritrocitele fatului (boala hemolitica al noului nascut).

Cum prevenim incompatibilitatea de Rh?
La aceasta afectiune prevenirea este tratamentul cel mai potrivit. Gravidelor, la care exista probabilitatea sa se dezvolte incompatibilitatea Rh, la prima sarcina se administreaza imunoglobulina Rh (in saptamina 28 si la 72 ore dupa nastere), care va preveni dezvoltarea anticorpilor.

Imunoglobulina Rh se administreaza in orice situatie cand exista probabilitatea ca sangele matern sa vina in contact cu sangele fatului (avort, amniocenteza, orice sangerare in timpul sarcinii).

Comentează

Made by Valentin Bora and Matei Blaj