Harta site | Contact
Stretchingul te ajuta sa scapi de stres

Ai devenit adolescent?

17 august 2009 by Diana Cicirean

Ce-modificari-apar-in-viataLa fete cea mai frecventa modificare este fluctuatia ciclului menstrual care datorita oboselii si insuficientei alimentare pot determina incetiniri in evolutie.

Anumite modificari functionale ale sistemului reproducator pot trece neobservate, de aceea parintii trebuie sa acorde atentie nu doar anomaliilor menstruale, ci si obezitatii sau intirzierilor de crestere, tulburari care pot si ele avea urmari.

Lipsa menstruatiei este insotita adesea de inactivitate ovariana, nemodificarea volumului sanilor sau a sistemului pilos. Acestea se datoreaza de obicei unor tulburari trecatoare ale functiilor glandulare, pe care un tratament hormonal poate sa le inlature usor.

Mai frecventa este lipsa menstruatiei la adolescente a caror dezvoltare generala si genitala externa pare normala. De cele mai multe ori lipsa menstruatiei este cauzata de insuficienta secretiilor ovariene sau hipofizare sau de excesul acestor
secretii.

Primele semne ale pubertatii pot aparea mai devreme sau mai tirziu, in functie de functionalitatea organismului si activitatea acestuia. Pubertatea este influentata de oboseala, de functionalitatea glandelor endocrine dar si de alimentatia rationala.

Intarzierea pubertatii poate aparea in urma unei alimentatii insuficiente, soc emotional, usoara insuficienta hormonala, dar se poate remedia usor prin tratament medical simplu sau regim alimentar adecvat. Odata cu declansarea pubertatii se poate instala o stagnare in evolutie datorita oboselii, surmenajului scolar, alimentatiei, a bolilor infectioase sau a unui soc emotiv.

In aceasta perioada apar modificari structurale si fizice majore, cum este
obezitatea care incepe in prepubertate si se accentueaza progresiv pana la varsta de 15 ani. Obrajii se rotunjesc , membrele inferioare se acopera cu un strat gros de grasime, sanii cresc ca volum, organele sexuale primare raman insa mici. Aceste modificari intra in normal odata cu instalarea pubertatii.

Un comentariu to “Ai devenit adolescent?”

  1. mirela spune:

    Care este varsta recomandata pentru primul epilat inghinal?

Comentează

Made by Valentin Bora and Matei Blaj