Harta site | Contact
Stretchingul te ajuta sa scapi de stres

Exercitii pentru acasa in hemiplegie

05 mai 2010 by Diana Cicirean

Hemiplegia cauzata de accidente vasculare cerebrale datorita hipertensiunii arteriale sau aterosclerozei. Afectarea motorie sau senzoriala este prezenta la membrele de pe o singura parte si este insotita de deviatii ale ochilor si gurii.

Recuperarea hemiplegiilor pas cu pas
Recuperarea va incepe cu o posturare a in pat pentru evitarea aparitiei pozitiilor neadecvate, a durerilor si a escarelor la nivelul suprafetelor de contact.

Initial se efectueaza miscari pasive, exercitii de reluare a pozitiei sezand si a ortostatismului si mersului. Recuperarea este de lunga durata si trebuie efectuata si acasa, sprijinul familiei avand o importanta majora.

Iata cateva miscari active pe care puteti sa le efectuati acasa la indicatia medicului.

• Gimnastica activa se incepe cu exercitii statice sau exercitii de posturare a diferitelor segmente ale corpului.

• Exercitiile active se efectueaza pentru mobilizarea articulara si mentinerea tonusului normal al musculaturii. Aceste exercitii sunt pentru musculatura umarului, extensorii si supinatori ai bratului, musculatura mainii si degetelor. Pentru munsculatura membrului inferior, efectuam exercitii pentru coapsa, gamba si talpa piciorului.

• Dupa o luna de la accidentul vascular se incepe recuperarea din pozitia sezand. La inceput se va sta in sezut de 3-4 ori pe zi timp de cateva minute. Se incepe progresiv de la o pozitie semisezanda iar in decurs de citeva zile se mareste unghiul si durata.

• Pulsul trebuie monitorizat in permanentaatat la schimbarea pozitiei cat si in timpul mobilizarilor, pulsul nu trebuie sa depaseasca 20 b./min.

• In momentul in care se poate pozitiona in sezut se va aseza cu picioarele coborite. In timpul asezarii piciorului sanatos periodic se aranjeaza pe cel bolnav pentru a repartiza masa corpului pe partea afectata.

• Treptat se trece la pozitia stand linga pat pe ambele picioare si alternand un picior cu altul. Iar de aici se vor incepe miscarile de mers pe loc, dup care cel individual.

• In ultima etapa se va redobandi echilibrul si mobilitatea pentru a merge pe scarim initial cu sprijin si dupa individual.

Alte articole:

Recuperarea medicala in hemiplegie

5 pasi pentru masajul in hemiplegie
Comentează

Made by Valentin Bora and Matei Blaj