Harta site | Contact
Stretchingul te ajuta sa scapi de stres

Copilul tau merge pe varfuri?

26 decembrie 2009 by Diana Cicirean

snow2_jpgPiciorul equin este o deformare a piciorului care este blocat in hiperextensie cu sprijin pe varfuri si imposibilitatea de a se sprijini pe calcaie.

Pentru piciorul equin cu spasticitate, toxina botulinica reprezinta o solutie, doza de injectat este aleasa in functie de greutatea copilului, de grosimea muschiului de infiltrat si de gradul de afectare al muschiului spastic.

Efectul infiltratiei cu toxina botulinica poate fi observat in 24h de la efectuarea procedurii, timp in care se produce o relaxare a musculaturii spastice si gradul de miscare in regiunea afectata este imbunatatit si dureaza 4-6 luni. In urma efectuarii toxinei botulinice copilul poate invata sub coordonarea kinetoterapeutului miscarile de mers, scris, etc.

Programele de kinetoterapie progresiva ajuta foarte mult reeducarea mobilitatii care impiedica mersul. Daca este un stadiu foarte grav, este necesara o interventie chirurgicala, pentru alungirea tendonului lui Ahile sau blocarea articulatiei gleznei in pozitie de functionare.

Deasemenea este foarte importanta incaltamintea copilului, este indicat sa optam pentru incaltaminte inalta, care sa sustina glezna si cu tapla foarte dura care sa nu permita foarte usor flexarea.

Iata cateva exercitii pe care puteti sa le efectuati si acasa cu copilul, daca aveti acordul medical.

Exercitiul 1
Copilul este culcat pe spate. Se apuca talpa piciorului cu podul palmei si se executa miscari de flexie si extensie progresiva a piciorului. Se repeta miscarea pentru ambele picioare.

Se repeta de 15 ori.

Exercitiul 2
Copilul este culcat pe spate. Se apuca talpa piciorului cu podul palmei si se executa miscari de rotatie spre exterior combinata cu flexie si extensie progresiva a piciorului. Se repeta miscarea pentru ambele picioare.

Se repeta de 15 ori.

Exercitiul 3
Copilul este culcat pe spate, cu genunchii indoiti, talpile pozitionate si suntinute pe sol. Se ridica usor sezutul si se executa presiune asupra talpilor.

Se repeta de 15 ori.

Exercitiul 4
Culcat inainte( pe burtica) se flexeaza genunchiul si se prinde talpa piciorului cu mana noastra.  Se efectueaza miscari de flexie si extensie a piciorusului, cu varurile orientate spre exterior. Se repeta miscarea pentru ambele picioare.

Se repeta de 15 -20 ori.

Exercitiul 5
Stand, se executa presiune la nivelul umerilor pentru stabilizarea talpi piciorului. Acelasi exercitiu se poate executa si in mers, la fiecare pas se executa presiune.

Se repeta timp de 3-4 min.

Alte articole:

Sindrom Down – Coordonarea miscarilor

Comentează

Made by Valentin Bora and Matei Blaj