Harta site | Contact
Stretchingul te ajuta sa scapi de stres

Ce masaj preferati?

30 decembrie 2009 by Diana Cicirean

massageMasajul este o practica manuala asupra tesuturilor moi si a musculaturii oferind atat efecte terapeutice cat si de relaxare asupra intregului corp.

Are efecte benefice asupra intregului organism, elimina obosela fizica, favorizeaza circulatia, functiile imunitare, digestia si sistemul nervos, eliminand incordarea psihica si stresul.

Care sunt efectele masajului?
• Masajul favorizeza relaxarea generala a organismului.
• Elimina durerile de cap si contracturile musculare.
• Ajuta la eliminarea energiilor negative asimilate in timpul zilei.
• Scade presiunea sangvina si imbunatateste circulatia.
• Ajuta la eliminarea toxinelor din organism.

Care sunt principalele miscari in masaj?
Netezirea este o miscare de alunecare usoara si ritmica, efectuata in sensul circulatiei de intoarcere venoasa si limfatica.

Miscare este linistitoare asupra sistemului nervos si tocmai de aceea orice sedinta de masaj se incepe cu aceasta miscare.

Netezirea la inceput este efectuata in scopul adaptarii mai bune a organismului la manevrele mai dure care urmeaza, iar la sfarsit este relaxator, calmant, linistitor.

Masajul se poate efectua cu fata palmara a defetelor si a mainii, cu pumnul sau cu fata dorsala a degetelor. In regiunile cu pilozitate( in special la barbati) se executa o forma de netezire stil pieptanat, cu fata dorsala a degetelor indoite si departate intre ele.

Pentru picioare si coapse se face o netezire sacadata. Se prind tesuturile circular inaintand de la extremitate spre baza membrelor cu miscari sacadate si pasi mici. Aceasta manevra ajuta circulatia de intoarcere.

Netezirea se mai poate efectua si mana dupa mana, o mana urmand-o pe cealalta, manevra indicata atunci cand dorim ca masajul sa fie mai puternic.

Frictiunile sunt manevre principale de masaj pentru tesuturile subcutanate, care maresc elasticitatea si supletea pielii. Aceste miscari au efecte de durata, trofice si circulatorii, contribuind la calmarea nervoasa si relaxarea musculara.

Manevrele de frictiune constau dintr-o apasare si o deplasare a tesuturilor moi in limita elasticitatii. Miscarea se poate efectua cu fata palmara a degetelor sau cu pumnul.

Efectuate usor si lent, frictiunile sunt relaxatoare si calmante, iar efectuate energic si profund, devin excitante si stimulante. Sensul frictiunii poate fi circular sau liniar, serpuit sau in forma de cleste.

Framantatul actioneaza in principal asupra tesutului muscular si consta in apucarea si framantarea tesuturilor moi, prin presarea acestora pe planul osos.

Miscarea se efectueaza ritmic, cu o priza mica, medie sau adanca sau se poate efectua prin rularea pumnului cu degetele inchise.

Miscarea favorizeaza circulatia sangelui si a limfei, facilitand schimburile nutritive si eliminarile. Manevrele sunt excitante si se aplica mai ales in cadrul masajului stimulator, dar pot fi efectate si asupra muschilor obositi, contribuind la inlaturarea rezidurilor energetice din muschi si la o mai buna refacere a acestora dupa efort.

Tapotamentul sau lovirea usoara si ritmica a tesuturilor moi se adreseaza tesuturilor superficiale sau profunde, in functie de intensitatea de lovire si vizeaza.

Efectele masajului produc o vasodilatatie si o incalzire locala, precum si o reactie limfatica, uneori sub forma unui edem local. Cele mai importante efecte sunt sesizate la nivelul sistemului nervos prin cresterea excitabilitatii neuromotorii.

Tapotamentul aplicat pe zone reflexogene, stimuleaza organele interne aferente, iar efectuat foarte usor, poate avea si efect calmant si relaxator.

Vibratiile sunt miscari oscilatorii ritmice, asemanatoare unui tremurat continuu, asupra tesuturilor moi.

Manevra se poate efectua manual, cu fata palmara a degetelor si a mainii. Sunt indicate pentru combaterea oboselii musculare sau in tratamentul diferitelor leziuni sau in scop curativ.

Vibratiile sunt utilizate pentru tratamentul afectiunilor dureroase sau pentru combaterea contractiilor musculare ori a incordarii psihice.

Alte articole:

Masarea spatelui pas cu pas

Masaj in doi!

Un abdomen ferm prin masaj

Comentează

Made by Valentin Bora and Matei Blaj