Harta site | Contact
Stretchingul te ajuta sa scapi de stres

Ai avut umarul luxat?

30 septembrie 2009 by Diana Cicirean

shoulderInstabilitatea umarului este frecventa la tinerii sportivi si poate sa fie cauzata de luxatii, subluxatii sau doar dureri la anumite miscari ale bratului. Luxatia de umar se remite spontan la capatul a catorva secunde de la impact prin durere foarte puternica. Cel mai frecvent apare in urma aruncarii unui obiect (ex: serviciul de tennis, aruncare ciocan, aruncare sulita, etc).

Cum se manifesta?
• Luxatia umarului apare in urma unor caderi sau miscari extreme
• Apare durere la efectuarea miscarii de aruncare.
• La pacientii tineri, poate exista o relaxare (laxitate) a ligamentelor care favorizeaza instabilitatea de umar
• Este necerar examenul radiologic
• Dupa varsta de 40 de ani,este indicat sa se efectueze si un control tomografic.

Recuperare a mobilitatii umarului dureaza o perioada de 1-2 luni, timp in care se efectueaza miscari pasive. Dupa ce mobilitatea este castigata, si miscarile nu mai sunt dureroase, se recupereaza musculatura umarului prin gimnastica medicala.

Iata cateva exercitii pe care puteti sa le efectuati dupa stabilizarea umarului, daca aveti acordul medical.

Exercitiul 1
Culcat pe spate, se aduc bratele intinse in lateral si se unesc inainte la verticala cu intrepatrunderea mainilor.
Se repeta de 15 ori.

Exercitiul 2
Culcat pe spate, se aduc mainile la ceafa si se impig coatele pe sol.
Se repeta de 15 ori.

Exercitiul 3
Stand cu fata la perete, bratul se catara treptat e perete.
Se repeta de 15 ori.

Exercitiul 4
Stand se rotesc bratele prin lateral inainte si sus, se repeta si in sens opus.
Se repeta de 15 ori.

Exercitiul 5
Stand, cu o minge in maini pozitionta in spate, la ceafa, se arunca mingea in sus si se revine.
Se repeta de 15 ori.

17 comentarii to “Ai avut umarul luxat?”

 1. paul spune:

  ….sunt boxer si mi-am luxat umarul drept intr-un meci cu 6-7 luni in urma,in februarie va incepe alt campionat si inca simt dureri la umar;ce exercitii (exeptand cele enumerate mai sus) as putea face pt a face durerea sa dispara?

 2. Diana Cicirean spune:

  Buna ziua,

  In cazul unei luxatii sunt importante circumstantele producerii cat si gradul de afectare al articulatiei. Cat de afectata a fost articulatia si sistemul ligamentar adiacent, daca a fost sau nu o luxatie cu imobilizare, daca articulatia a fost utilizata in activitatea zilnica dupa accidentare sau nu.

  In general chiar si in cazul unor luxatii care pot sa para banale este bine ss se efectueze un control radiologic pentru evidentierea modificarilor de la nivelul articular,urmat bineinteles de imobilizare sau de un program de exercitii specializat care sa va ajute in refacerea mobilitatii articulare in mod adecvat si in cazul D-voastra in mod expres a fortei muscular( avand in vedere activitatea care o prestati).

  Totusi a trecut un timp destul de indelungat, in care nu stiu daca ati efectuat in program kinetoterapeutic adecvat si progresiv pentru redobandirea functionalitatii articulatiei, iar durearae nu ar trebui sa mai apara in acest caz atat de pregnanta, eventual ca si o jena articulara. In cazul in care nu ati avut un program adecvat este normal sa existe acea durere deoarece este posibil ca acea articulatie sa nu fie refacuta complet. In acest caz este indicat sa consultati un medic specialist care va poate ajuta in acest sens.

  In acest sens eu pot sa va recomand doar programele de exercitii care sunt active pe http://www.harmonycenter.ro care sunt adresate persoanelor care efectueaza aceste exercitii acasa dupa recuperarea in prealabil a articulatiei. Pentru un program progresiv kinetoterapeutic trebuie sa aveti un program in cadrul unui centru specializat sub urmarire exacta. Pentru inlaturarea durerilor si redoriii articulare puteti folosi comprese calde reci( sub forma de gel) pe care le puteti gasi si in farmacii.

  In rest daca va mai pot ajuta cu informatii suplimentare nu ezitati sa ne contactati.

  By Diana Cicirean

 3. Dan spune:

  Am avut umarul dizlocat (luxatie scapulo hemurala). Am mana imobilizata in bandaj de 18 zile, mai am putin si scap de acest bandaj. Ma intereseaza ce medicamente naturiste as putea lua pentru a ajuta la redarea mobilitatii si dupa cat timp as putea sa conduc din nou .cat timp sa urmez recuperarea medicala specializata ?.ce miscari sa evit in urmatoarea perioada pentru a nu recidiva? precizez ca este vorba de mana dreapta si este prima data luxata. multumesc !

 4. Diana Cicirean spune:

  Buna ziua,
  In general dupa imobilizare, segmentul respectiv, in cazul D-voastra umarul are o mobilitate redusa. Redobandirea mobilitatii se face treptat si progresiv prin exercitii de recuperare medicala.
  Indicatiile pentru un program kinetoterapeutic progresiv se fac in urma unei evaluari si testari articulare, pentru a putea satabili gradul de dificultate al exercitiilor care urmeaza a fi efectuate.
  Referitor la mobilizarea umarului, dupa 2-3 saptamani de la eliberarea de bandaj, in cazul in care urmati un program de recuperare specializat, cu siguranta veti reusi sa efectuati miscarile pe care le doriti fara dificultate.

  Sanatate multa,
  By Diana cicirean

 5. Diana Cicirean spune:

  Buna ziua,

  Un lucru pozitiv este faptul ca ati avut umarul imobilizat dupa traumatism, partea negativa a lucrurilor este faptul ca dupa prima imobilizare nu ati efectuat un tratament kinetoterapeutic in cadru specializat pentru a va reface tonusul muscular si mobilitatea articulara la nivelul articulatiei sacpulo-humerale. Acesata articulatie este complexa si este foarte solicitata in activitatile zilnice, asffel avand o laxitate ligamentara mai crescuta si o mobilitate deficitara la nivelul umarului in momentul unei activitati mai intense cu bratul respectiv se poate produce o noua deviatie( cum ss-a intamplat si in acest caz).

  Acum trebuie sa luati problema exact asa cum este ea in acest moment, respectiv sa mentineti imobilizarea la acest segment in functie de recomandarea medicului, apoi dupa eliberarea umarului este strict necesar sa efectuati un program de recuperare.

  Recomandarea nostra este sa urmati un program specializat in cadrul unui centru de fiziokinetoterapie, unde se efectueasza o testare musculara si articulara a umarului petru a evidentia mult mai bine deficitul acelei articulatie si astfel veti avea un program progresim si specializat de exercitii specifice sub urmarirea clara a unui specialist si eventual tratament fizoterapeutic. Tratamentul medicamentos se prescrie doar la recomandarea medicului si in general doar in cazul unor inflamatii si redori articulare ca si urmare a imobilizarii.

  Dupa terminarea tratamentului specializat, puteti efectua si programele de exercitii pe care le puteti regasi si pe http://www.harmonycenter.ro, pentru profilaxie si a mentinere a mobilitatii articulatiei.

  Multa sanatate.

  By Diana Cicirean

 6. Diana Cicirean spune:

  Buna ziua,

  In urma unei fracturi este important sa aveti un consult specializat pentru inceperea unui program de recuperare medicala. Mobilitatea articulara se poate reface “de la sine” dar pot sa apara repercursiuni in timp la nivelul acelei articulatii. Cum este inflamatia, reducerea mobilitatii, laxitate ligamentara, o reducere a fortei musculare etc.

  Deoarece nu am o evidenta clara a acestor articulatii, testare musculara, radiografii etc.

  Ceea ce pot sa va recomand sunt cateva exercitii profilactice de mentinere a mobilitatii la nivel articular.

  http://www.harmonycenter.ro/index.php/ai-avut-umarul-luxat/
  http://www.harmonycenter.ro/index.php/cu-mana-fracurata/

  Multa sanatate,
  By Diana Cicirean

 7. Diana Cicirean spune:

  In curand. Speram sa reusim sa va oferim imagini.

  O zi buna si sanatate.

 8. Diana Cicirean spune:

  Buna ziua,

  Da, in cazul imobilizarii in aparat gipsat exista o perioada in care se face doar kinetoterapie pasiva( miscari care sunt executate de catre kinetoterapeut) fara implicarea D-voastra.

  Iar dupa perioada de recuperare a structurilor osoase se trece la miscare activa treptat. Acesata perioada poate sa dureze 2-3 saptamani, dupa care recuperarea activa sa fie efectuata cateva luni. Aproximativ 2 luni.

  O zi buna si sanatate.

 9. Diana Cicirean spune:

  Buna ziua,

  Zona respectiva, articulatia scapulohumerala este foarte complexa si sunt implicate numeroase structuri ligamentare si musculare pentru a reusi sa efectuati miscarile bratului. In mod normal, discutam de o articulatie si este sa actioneze impreuna. Este indicat oricum sa aveti un recontrol la medicul specialist ortoped la finalul perioadei de repaus( bandajare) si consider ca va poate linisti in acest sens.

  Sanatate multa.

 10. Diana Cicirean spune:

  Buna ziua,

  Este evident ca ati ramas cu o oarecare instabilitate si sensibilitate in zona scapulohumerala.
  Astfel recomandarea mea este sa efectuati cateva miscari de mobilizare activa a zonei umerilor cat si cateva exercitii de tonifiere usoaraa musculaturii, pentru a reusi treptat treptat sa sustineti miscarile bratelor.

  Referitor la viata sportiva, doar in urma unei evaluari medicale este indicat sa va ganditi si la acest aspect.

  Sanatate multa.

 11. Diana Cicirean spune:

  Buna ziua,

  Este o perioada destul de lunga de timp si este posibil sa apara numeroase modificari structuale la nivelul osos si muscular. Este indicat sa consultati un medic specialist ortoped, doar acesta este avizat sa va ofere mai multe informatii in urma unui control medical complex.

  Sanatate multa.

 12. Diana Cicirean spune:

  Buna ziua,

  Depinde foarte mult de tipul de luxatie si de modul in care este refacut acesta dupa mobilizare. Exercitiile specializate va ajuta sa va recapatati mobilitatea si tonusul muscular treptat, dar depinde de fiecare persoana in parte( recuperare poate sa fie de durata). In general recuperarea umarului dupa o luxatie dureaza 2-3 luni, pana sa se ajunga la o mobilizare normala a bratului.

  Sanatate multa si spor la recuperare.

 13. Diana Cicirean spune:

  Buna ziua,

  In cazul in care aveti o instabilitate la nivelul umarului este necesar sa consultati un medic ortoped, el va poate recomanda dacaca este necesar fa efectuati kinetoterapie sau nu.

  Sanatate multa.

 14. Diana Cicirean spune:

  Buna ziua,
  Medicul ortoped este cel avizat sa va indrume in acest sens mai ales ca boxul este un sport care solicita la maxim acesata articulatie.

  Sanatate multa.

 15. Diana Cicirean spune:

  Buna ziua,
  In cazul in care exista o periada mare de timp de la luxatia umarului este necesar un control medical pentru a se stabili care este statusul articular la acest moment.

  In urma acelei evaluari se poate decide daca se poate efectua recuperare( activa sau pasiva) sau daca este necesara interventia chirurgicala).

  Sanatate multa.

 16. Diana Cicirean spune:

  Buna ziua,

  Depinde foarte mult de statusul articular si de gradul luxatiei. In general imobilizarea poate sa dureze intre 2 si 4 saptamani.

  Sanatate multa.

 17. Diana Cicirean spune:

  Buna ziua,

  In urma oricarei accidentari articulare se ramane cu oarecare instabilitate zonala. Cu atat mai mult daca sunteti sportiv si suprasolicitati zona se poate sa suferiti multiple luxatii in zona respectiva.
  Este indicat sa menajati zona scapulohumerala si sa incercati sa efectuati cateva exercitii pentru stabilizarea umarului.

  Sanatate multa.

Comentează

Made by Valentin Bora and Matei Blaj