Harta site | Contact
Stretchingul te ajuta sa scapi de stres

Afla daca ai picior plat!

30 septembrie 2009 by Diana Cicirean

legs_1Avem piciorul plat, sau platfus daca observam ca piciorul nostru nu mai are curbura normala si sunt prabusite boltile talpii piciorului. Piciorul nu prezinta scobitura si musculatura nu este suficient tonifiata.

Piciorul plat este congenital, dar poate aparea si ca urmare a unui dezechilibru intre solicitare si rezistenta. Rezistenta este determinata de structura osoasa, tonusul muscular si de competenta ligamentara, iar solicitarea este data de obezitate si suprasolicitarea profesionala.

Cum se manifesta platfusul?
• Durere atunci cand stam mult in picioare, care apare la glezne lateral si iradiaza in zona fesiera lombara.
• Mersul este ingreunat.
• Picioarele pot sa fie mai tot timpul transpirate.
• Pot aparea pete vinetii, umflaturi la nivelul piciorului.
• Incaltamintea este deformata, cu uzura mai accentuata intern.

Iata cateva exercitii pe care puteti sa le efectuati si acasa daca aveti acordul medical.

Exercitiul 1
Stand pe varfuri se rasuceste piciorul spre stanga si spre dreapta.

Se repeta de 15-20 ori.

Exercitiul 2
Stand pe varfuri orientate spre exterior, calcaiele unite, se incearca rotarea genunchiilor in afara, fara a se misca talpile.

Se repeta de 15-20 ori.

Exercitiul 3
Sezand pe sol, se lipesc talpile una de cealalta si se incearca sa se intinda si sa se ridice picioarele de pe sol.

Se repeta de 15-20 ori.

Exercitiul 4
Sezand pe sol, se prinde o minge mica intre talpi si se arunca.

Se repeta de 15-20 ori.

Exercitiul 5
Mers pe marginea externa a picioarelor cu degetele puternic flexate.

Se merge 2-3 min.

7 comentarii to “Afla daca ai picior plat!”

 1. Laura spune:

  Cat de des ar trebuii sa efectuez exercitiile ca sa aiba efect?

 2. Mariana spune:

  Salu tuturor, deci eu am piciorul plat si sufar de dureri, umflaturi, picioare grele, transpiratii plus ma afecteaza psihologic aspectul lor caci ma jenez la plaja, si niciodata nu am imbracat rochie sau fusta, sunt disperata vreau sa merg la consultatie, dar as vrea sa stiu daca acesta se opereaza, si unde gasesc incaltari cu sustinator pentru adulti, pentru ca in caz cronic nu cred sa fie destul doar exercitiile.

 3. Diana Cicirean spune:

  Buna ziua,

  In primul rand trebuie sa confirmati existenta platfusului si eventualelor modificari fiziologice ale picirului, de aceea este indicat sa consultati un medic ortoped care poate sa va aduca informatii concrete si asupra gradului diformitatii si asupra conduitei pe care urmeaza sa o urmati, doar medicul specialist poate decide daca este un caz operabil sau nu.
  Dispozitivele de sustinere ale boltii plantare( sustinatorii plantari), acestia se pot gasi in retele de farmacii( de ex: Sensiblu) si anumite companii de dispozitive medicale( ex: http://www.ortoprofil.ro/sustinatori-plantari-amprentare-plantara-computerizata/sustinatori-plantari-din-piele-tacco-gel-deluxe) sau altele.
  Referitor la exercitiile pe care le puteti efectua si acasa, acestea sunt foarte indicate in oricare stadiu si practicate cu regularitate va ajuta sa indepartati durerile si edemele de la nivelul picioarelor.
  http://www.harmonycenter.ro/index.php/afla-daca-ai-picior-plat/
  http://www.harmonycenter.ro/index.php/aveti-picior-plat/

 4. Dorin spune:

  Buna!
  Am observat sa varul meu de 13 ani are platuf, dar el nu stie.

 5. Dorin spune:

  Buna!
  Am observat ca varul meu de 13 ani are Platfus.
  Am vazut ca merge ciudat si are incattarile deformate.
  El nu stie de asta…

  Nu stiu cum sa ii zic sau daca trebuie sa ii zic…
  Se mai vindeca la varsta asta???

 6. Diana Cicirean spune:

  Buna ziua,
  Platfusul poate sa apara dupa varsta de 4 ani, datorita unui tonus muscular redus la nivelul plantar sau a unor pozitii inadecvate ale piciorului.
  Aceasta aplatizare a boltii plantare poate avea ca si consecinta si devierea in X a picioarelor, ceea ce duce la deformarea incaltamintei spre interior.

  Daca ati observat aceasta deformare este bine sa consultati un medic specialist oroped pentru confirmarea platfusului( piciorului plat) si a gradului deviatiei. In functie de aceasta poate sa intre intr-un program specializat de kinetoterapie sau( si) utilizarea unor talonete in interiorul incaltamintei pentru sustinerea boltei pantare. La aceasta varsta tonifierea musculaturii plantare este destul de facila prin exercitii sustinute.

  In acest timp poate sa efectueze zilnic acasa , timp de cateva minute, exercitiile din acest articol sau http://www.harmonycenter.ro/index.php/aveti-picior-plat/.

  By Diana Cicirean

 7. Diana Cicirean spune:

  Buna ziua,
  Este foate important sa poarte doar incaltaminte cu talonet, pentru a sustine bolta plantara( deoarece este in plina crestere osteoarticulara) si exercitiile specifice de kinetoterapie va ajuta sa tonifiati musculatura plantara.

  Multa sanatate.

Comentează

Made by Valentin Bora and Matei Blaj